Terapinė jurisprudencija – kelias pasitikėjimo teise link. Mediacijos atvejis
Straipsniai
Dominyka Grybauskaitė
Vilniaus universitetas
Ugnė Jakaitytė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2024-01-02
https://doi.org/10.15388/TMP.2023.13
PDF

Reikšminiai žodžiai

terapinė jurisprudencija
mediacija
alternatyvūs ginčų sprendimo būdai
teismo proceso poveikis asmenims

Kaip cituoti

Grybauskaitė, D. and Jakaitytė, U. (2024) “Terapinė jurisprudencija – kelias pasitikėjimo teise link. Mediacijos atvejis ”, Vilnius University Open Series, pp. 246–268. doi:10.15388/TMP.2023.13.

Santrauka

Straipsnyje analizuojamas terapinės jurisprudencijos įdėjų įgyvendinimas mediacijos institute. Terapinė jurisprudencija – tarpdisciplininė mokslo kryptis, kuria siekiama išsiaiškinti, kaip neigiamas teisės aktų ir teisės taikymo poveikis gali būti sumažintas, o terapinis poveikis – sustiprintas. Teismo procesas dažnai pagilina jau egzistuojantį konfliktą, sustiprina paties konflikto keliamus neigiamus išgyvenimus. Todėl terapinės jurisprudencijos tikslai gali būti įgyvendinami pasitelkiant alternatyvius ginčų sprendimo būdus, tarp jų – mediaciją. Straipsnyje atskleidžiama, kaip mediacijos proceso tikslai ir principai įgyvendina terapinės jurisprudencijos idėjas ir kaip mediacijos taikymas leidžia siekti visuomenei naudingo tikslo – didėjančio pasitikėjimo teisine sistema.  

Darbe atlikus mediacijos šeimos bylose lyginamąją analizę Kanadoje ir Lietuvoje vertinama, kaip terapinės jurisprudencijos idėjos Lietuvoje įgyvendinamos per mediaciją šeimos ginčuose. Lyginamoji Lietuvos ir Norvegijos mediacijos reguliavimo baudžiamojoje justicijoje analizė parodo, kad Norvegijoje įtvirtintas nusikaltimo aukos ir kaltininko mediacijos modelis gali būti pavyzdys siekiant įgyvendinti terapinės jurisprudencijos tikslus Lietuvoje. 

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

<< < 2 3 4 5 6 > >>