Traumos ir smurtas sporte: „kas vyksta aikštėje, lieka aikštėje?“
Straipsniai
Ieva Norvidaitė
Vilniaus universitetas
Patricija Biečiūtė
Vilniaus universitetas
Vilius Lapis
Vilniaus universitetas
Publikuota 2024-01-02
https://doi.org/10.15388/TMP.2023.4
PDF

Reikšminiai žodžiai

sportas
smurtas
sveikatos sutrikdymas
medicina
sporto varžybos
žala
baudžiamoji atsakomybė
sporto teisė

Kaip cituoti

Norvidaitė, I., Biečiūtė, P. and Lapis, V. (2024) “Traumos ir smurtas sporte: „kas vyksta aikštėje, lieka aikštėje?“ ”, Vilnius University Open Series, pp. 79–97. doi:10.15388/TMP.2023.4.

Santrauka

Straipsnyje analizuojama sporto metu panaudojamo smurto problematika ir tokių veiksmų vykstančių visuomenėje teisinis bei medicininis vertinimas. Šiam tikslui nagrinėjama teisės doktrina sveikatos sutrikdymo sporto metu kontekste, atliekamas baudžiamojo įstatymo ir kitų teisės aktų, reguliuojančių sporto santykius, vertinimas. Taip pat analizuojama ir itin negausi teismų praktika, kurioje vertinama sporto metu sportininkams padaryta žala bei atsakomybė už ją. Galiausiai, įvertinami ir medicininiai kriterijai – sporto ir varžybų metu dažniausiai įvykstančių traumų specifika, jų bruožai bei galimos pasekmės, kurios, dažnu atveju, priveda ir prie sportininko karjeros pabaigos.  

Negalima nesutikti, jog sportas yra visuomeniškai itin naudinga asmenų veikla, kurios dalyviams dažnu atveju pritrūksta teisinio aiškumo dėl teisinės atsakomybės už jų atliekamus veiksmus. Tuo tarpu sveikatos sutrikdymas ir apskritai, smurtas, padarytas pažeidžiant sportines taisykles, yra nepageidaujamas rezultatas, ypač jei tai daroma tikslingai. Atsižvelgiant į tai, šiame straipsnyje iškeliami esminiai klausimai – ar žala sporte yra toleruotina valstybės požiūriu, ir kokia – ne tik netoleruotina, bet už ją galbūt reikalinga taikyti ir griežčiausią teisinės atsakomybės rūšį – baudžiamąją atsakomybę? 

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.