Pirk, Skolinkis, Mirk. Kaip turtingieji gyvena iš savo "popierinio" turto bei išvengia mokesčių ir kodėl mes tai leidžiame?
Straipsniai
Agnė Smagurauskaitė
Vilniaus universitetas
Gabrielė Šarauskaitė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2023-02-23
https://doi.org/10.15388/TMP.2022.1
PDF

Reikšminiai žodžiai

mokesčių vengimas
apmokestinimas
mokesčių planavimas

Kaip cituoti

Smagurauskaitė, A. and Šarauskaitė, G. (2023) “Pirk, Skolinkis, Mirk. Kaip turtingieji gyvena iš savo ‘popierinio’ turto bei išvengia mokesčių ir kodėl mes tai leidžiame?”, Vilnius University Open Series, pp. 6–14. doi:10.15388/TMP.2022.1.

Santrauka

Remiantis 2021 m. duomenimis žemėje yra 2755 milijardieriai, kurių bendra grynoji vertė viršija 13,1 trilijono JAV dolerių. Žurnalas „Forbes“ kasmet skelbia pasaulinį milijardierių sąrašą, tačiau turime pripažinti, kad ne visi milijardieriai ir jų turtas lieka dokumentuotas. Paprastai grynoji turto vertė apskaičiuojama asmeniui priklausančių akcijų skaičių padauginus su kapitalo rinkose pateikiamos akcijos kaina. Matydami grynąją vertę, neretai pamirštame, kad tokia vertė egzistuoja tik popieriuje, ir niekaip neatsispindi banko sąskaitoje.  Popierinis turtas skiriasi nuo „realaus“ ar faktinio turto, kuris yra fiziniame pavidale ir priklauso fiziniam asmeniui ar įmonei. Daugelis asmenų ir korporacijų tampa popierinio turto spąstų aukomis. Popieriuje turto vertė, yra tam tikros sumos, tačiau realybėje nėra tas pats. Norint gauti realią turto vertę, asmuo turi realizuoti turtą rinkoje, o realizuojant susikaupęs kapitalo prieaugis apmokestinamas. Naudodami „Buy, Borrow and Die“ mokesčių planavimo strategiją, turtingi asmenys išvengia mokėti mokesčius dėl atsirandančio kapitalo prieaugio. Remiantis šiuo principu, rekomenduojama turimą kapitalą laikyti kiek įmanoma ilgiau, taip pat naudojant skolą, kaip galimybę susimažinti pajamas, maksimalizuoti kapitalo prieaugį, ir jį palikti savo paveldėtojams.
PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai