Kai pilvo skausmas yra galvoje - Jakubauskas, D.; Sarafinaitė, M.; Mameniškienė, R. (Neurologijos seminarai, 2024)
Abdominalinė epilepsija (AE) yra ypač reta temporalinės skilties epilepsijos rūšis. Ji dažniau pasireiškia nesant struktūrinio smegenų pažeidimo, tačiau priežastis gali būti mezialinė temporalinės skilties sklerozė, disembriogeniniai neuroepiteliniai tumorai ir kiti gerybiniai navikai, arterioveninės malformacijos, gliomos, neuronų migracijos defektai ar gliozės po persirgto encefalito, traumos ar kraujotakos sutrikimų. Nors AE dažniausiai pasireiškia vaikams, yra pasitaikę atvejų ir suaugusiesiems. Klinikai būdingi pasikartojantys ir nepaaiškinami gastrointestinaliniai simptomai, tokie kaip paroksizminis pilvo skausmas, pykinimas, pilvo pūtimas, viduriavimas, sumažėjantys pradėjus vartoti prieštraukulinius vaistus. Greta neretai pasireiškia ir suvokimo sutrikimai, mieguistumas po priepuolio. Atsižvelgiant į neaiškų šių simptomų pobūdį, susidaro didelė klaidingos diagnozės tikimybė. Ligos diagnostikai ir kontrolei yra svarbus elektroencefalogramos tyrimas ir teigiamas atsakas į prieštraukulinius vaistus.Šiame straipsnyje pristatome 67 metų pacientės, daugelį metų gydytą gastroenterologų ir psichiatrų, atvejį. Moters liga manifestavo aštraus pobūdžio skausmais kairėje pilvo pusėje, dažnu pilvo pūtimu ir gurguliavimu, skystomis išmatomis, svorio netekimu, haliucinacijų epizodais ir galvos skausmais. Po vizitų pas įvairius specialistus ir atliktų magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) ir elektroencefalografijos (EEG) tyrimų, pacientei buvo diagnozuota židininė temporalinė epilepsija, o skyrus gydymą karbamazepinu, išnyko visi gastroenterologiniai ir psichiatriniai simptomai.