Neurologiniai ir psichiatriniai simptomai, sukelti įgimtos veninės anomalijos - Gataveckaitė, M.; Burbienė, R.; Mameniškienė, R. (Neurologijos seminarai, 2023)
Vienos dažniausiai sutinkamų galvos smegenų kraujagyslių malformacijų yra įgimtos venų anomalijos (ĮVA). Manoma, kad įprastai šios anomalijos simptomų nesukelia, tačiau literatūroje pasitaiko atvejų, kai ĮVA pasireiškia neurologine klinika dėl neurovaskulinio suspaudimo, obstrukcinės hidrocefalijos, venų infarkto ar intracerebrinio kraujavimo. Aprašytų ĮVA atvejų, kurie pasireiškia psichiatriniais simptomais, literatūroje nėra daug. Šiame straipsnyje pristatomas klinikinis ĮVA atvejis, kai pacientei nuotaikos sutrikimai pasireiškė kartu su neurologiniais simptomais, būdingais parietalinės galvos smegenų skilties pažeidimui. Kartu su klinikiniu atveju pristatoma literatūros apžvalga: galvos smegenų kraujagyslių malformacijų klasifikacija, ĮVA paplitimas, klinikinis pasireiškimas ir charakteristika vaizdiniuose tyrimuose. Taip pat straipsnyje apžvelgiamos parietalinės skilties funkcijos, aptariami nuotaikų sutrikimai, galimai susiję su parietalinės skilties pažeidimu, ir trumpai pristatomas ciklotiminis sutrikimas.