Naujoji specifinė migrenos profilaktika: monokloniniai antikūnai prieš CGRP ir jo receptorių - Ryliškienė , K.; Jatužis , D.; Vaitkus , A. (Neurologijos seminarai, 2019)
Migrena yra ilgai trunkanti priepuoliais pasireiškianti liga, turinti neigiamą poveikį ne tik sergančiojo gyvenimui, bet ir visuomenei. Daug metų dažnos ir lėtinės migrenos profilaktiniam gydymui buvo ir yra skiriami nespecifiniai vaistai, sukurti arterinei hipertenzijai, depresijai ar epilepsijai gydyti. Su kalcitonino genu susijusio peptido (angl. calcitonin gene-related peptide, CGRP) reikšmės migrenos patofiziologijai nustatymas pastarąjį dešimtmetį buvo vainikuotas naujos specifinės migrenos profilaktikai skirtos vaistų klasės – monokloninių antikūnų prieš CGRP ir jo receptorių – sukūrimu. Apžvalginiame straipsnyje supažindiname su naujos vaistų klasės klinikinių tyrimų rezultatais, toleravimu, saugumu ir skyrimo rekomendacijomis.