Šiuolaikinių informacinių technologijų naudojimas ir ikimokyklinio amžiaus vaikų miegas
Originalūs moksliniai straipsniai
R. Praninskienė
Vilniaus universitetas
R. Jusienė
Vilniaus universitetas
I. Laurinaitytė
Vilniaus universitetas
L. Petronytė
Vilniaus universitetas
I. Rakickienė
Vilniaus universitetas
V. Urbonas
Vilniaus universitetas
Publikuota 2018-03-01
https://doi.org/10.29014/ns.2018.06
PDF

Reikšminiai žodžiai

informacinės technologijos
maži vaikai
miego problemos
miego trukmė

Kaip cituoti

1.
Praninskienė R, Jusienė R, Laurinaitytė I, Petronytė L, Rakickienė I, Urbonas V. Šiuolaikinių informacinių technologijų naudojimas ir ikimokyklinio amžiaus vaikų miegas. NS [Internet]. 2018 Mar. 1 [cited 2024 Jul. 1];22(1(75):49-56. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/neurologijos_seminarai/article/view/27852

Santrauka

Įvadas. Šiuolaikinių informacinių technologijų (IT) naudojimas gali turėti poveikį vaikų fizinei ir psichinei sveikatai. Pirmą kartą Lietuvoje atlikome didelės apimties tyrimą, kad išsiaiškintume ikimokyklinio amžiaus vaikų naudojimosi IT prietaisais ir miego problemų bei miego trukmės sąsajas.
Tiriamieji ir tyrimo metodai. Šiame tyrime išanalizavome 500 vaikų nuo 18 iki 72 mėn. amžiaus (M = 41,29, SD = 15,44) duomenis. 2017 m. balandžio – rugpjūčio mėnesiais vaikų tėvai iš įvairių Lietuvos vietovių užpildė popierines ar elektronines tyrėjų parengtas anketas. Anketą sudarė klausimai apie vaiko raidą ir socialinę aplinką, vaiko naudojimąsi IT prietaisais. Vaikų miego problemos buvo vertinamos pagal Vaiko elgesio aprašo (CBCL/1½-5) Miego sunkumų skalę.
Rezultatai. Atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kad dauguma šio amžiaus vaikų miega 9-10 valandų per naktį. Dieną miega 95,3 % 8 val. ir mažiau naktį miegančių vaikų ir visi 7 val. ir mažiau naktį miegantys vaikai. Net 77 % vaikų kasdien miega dieną. Jaunesniems vaikams yra būdingas miego režimas, bet dažnesni prabudimai naktį. Maždaug pusės tyrime dalyvavusių vaikų miego ir poilsio zonose yra bent vienas IT prie taisas. Žemesnio išsilavinimo tėvų vaikai dažniau turi IT prietaisą kambaryje, kuriame miega, ir jiems dažniau leidžiama prieš miegą žiūrėti filmukus. Vaikai, turintys savo kambaryje IT prietaisų, sunkiau užmiega, be to, turi daugiau miego problemų (siekiančių klinikinį miego sutrikimų lygį). Naktį trumpiau miega vaikai, kurie ilgiau naudojasi kompiuteriu darbo dienomis ir laisvadieniais, be to, daugiau laiko leidžia prie įvairių IT prietaisų ekranų laisvadieniais. Ilgiau prie ekranų būnantys vaikai pasižymi didesne miego sutrikimų rizika.
Išvados. Šis tyrimas atskleidė, kad ankstyvame amžiuje IT prietaisų naudojimas prieš miegą ir jų buvimas tame pačiame kambaryje yra susijęs su miego problemomis, ilgesniu užmigimu ir sutrumpėjusiu miegu.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.