Galvos smegenų nokardiozė: atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga
Klinikiniai atvejai
L. Šalaševičius
Vilniaus universitetas
R. Kvaščevičius
Vilniaus universitetas
Publikuota 2018-12-20
https://doi.org/10.29014/ns.2018.37
PDF

Reikšminiai žodžiai

smegenų nokardiozė
Nocardia
smegenų abscesas
smegenų pūlinys

Kaip cituoti

1.
Šalaševičius L, Kvaščevičius R. Galvos smegenų nokardiozė: atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga. NS [Internet]. 2018 Dec. 20 [cited 2024 Jul. 19];22(4(78):344-9. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/neurologijos_seminarai/article/view/27822

Santrauka

Įvadas. Smegenų nokardiozė yra ypač reta, oportunistinė galvos smegenų infekcija, sudaranti iki 2 % visų galvos smegenų abscesų atvejų. Šia liga dažniau serga imunosupresuoti pacientai, tačiau yra aprašyta ligos atvejų pacientams su nesutrikusia imuninės sistemos funkcija. Diagnozuoti ligą sudėtinga, kadangi smegenų nokardiozė progresuoja lėtai, nėra tipinių laboratorinių ar klinikinių požymių, o galutinė diagnozė nustatoma tik pooperacinio mikrobiologinio pūlių tyrimo metu.
Atvejo pristatymas. Šiame straipsnyje pristatomas 80 m. vyro, sergančio smegenų nokardioze ir neturinčio išreikštos imunosupresijos, atvejis. Nokardiozė nustatyta tik pooperaciniu periodu, atlikus pūlių mikrobiologinio pasėlio tyrimą.
Išvados. Smegenų nokardiozės diagnostika yra sudėtinga, o gydymas – agresyvus ir ilgalaikis. Šiuo atveju atlikta radikali pūlinio ekscizija, galimo pirminio odontogeninio židinio sanacija ir ilgalaikė (21 mėn.) antibiotikoterapija „Biseptoliu“ (trimetoprimu ir sulfametoksazoliu), dėl kurios pacientas visiškai pasveiko.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.