Regos nervo neuritas ir uždegiminių genetinių žymenų sąsajos su pasireiškimu
Apžvalginiai straipsniai
V. Punytė
Vilniaus universitetas
R. Liutkevičienė
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Publikuota 2019-09-01
https://doi.org/10.29014/ns.2019.16
PDF

Reikšminiai žodžiai

regos nervo neuritas
klinika
diagnostika
gydymas
išsėtinė sklerozė
IL-6
VEGFA
TIMP-3

Kaip cituoti

1.
Punytė V, Liutkevičienė R. Regos nervo neuritas ir uždegiminių genetinių žymenų sąsajos su pasireiškimu. NS [Internet]. 2019 Sep. 1 [cited 2024 Jul. 18];23(3(81):117-22. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/neurologijos_seminarai/article/view/27772

Santrauka

Regos nervo neuritas (RNN) yra regos nervo uždegimas. Pagal etiologiją RNN skirstomas į tipinę ir atipinę formas. Tipinis RNN dažniausiai siejamas su išsėtine skleroze. Atipinį RNN gali sukelti įvairios infekcijos, autoimuninės ligos ar kitos uždegiminės ligos. Nors RNN etiologija yra daugiaveiksnė, didelis dėmesys skiriamas uždegiminiams ir imuniniams procesams, kurie, tikėtina, prisideda prie demielinizacijos. Tipinis RNN pasireiškia poūmiu vienpusiu regėjimo aštrumo (RA) sutrikimu ir skausmu, kuris sustiprėja judinant akį. Atipiniui RNN yra būdingas labai stiprus skausmas arba skausmo nebuvimas, abipusis RA sutrikimas, kraujosruvos ir eksudatai regos nervo diskuose. Esant tipiniam RNN, tikimasi greito, reikšmingo RA atsistatymo, o atipinio RNN atveju RA atsistatymo prognozė yra nepalanki. Tobulėjant genetikos technologijoms, galima identifikuoti vis daugiau genų, kurie galėtų turėti įtakos RNN patogenezei.
Šiame straipsnyje apžvelgiame RNN epidemiologiją, etiologiją, patofiziologiją, kliniką, diagnostikos ir gydymo galimybes, sąsajas su IS.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

<< < 1 2