Faux pas atpažinimo ir Happé keistų istorijų testų lietuviškų versijų adaptacija bei psichometrinių savybių vertinimas
Originalūs moksliniai straipsniai
A. Jasionis
Vilniaus universitetas
G. Jasionytė
Vilniaus universitetas
R. Mameniškienė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2020-03-01
https://doi.org/10.29014/ns.2020.06
PDF

Reikšminiai žodžiai

minčių teorija
socialinės pažintinės funkcijos
Faux pas atpažinimo testas
Happé keistų istorijų testas

Kaip cituoti

1.
Jasionis A, Jasionytė G, Mameniškienė R. Faux pas atpažinimo ir Happé keistų istorijų testų lietuviškų versijų adaptacija bei psichometrinių savybių vertinimas. NS [Internet]. 2020 Mar. 1 [cited 2024 Jul. 18];24(1(83):47-54. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/neurologijos_seminarai/article/view/27761

Santrauka

vadas. Vienas pagrindinių socialinių pažintinių funkcijų posričių – minčių te­orija (MT) – apima gebėjimą suprasti kitų žmonių mintis, ketinimus, emocijas ir numatyti jų elgesį. MT deficitas yra būdingas daugeliui neurologinių ir psichikos sutrikimų. Iki šiol ne­buvo MT ištyrimo testų, adaptuotų lietuviškai kalbančiai populiacijai.
Tikslas. Išversti ir atlikti kalbinę bei kultūrinę dviejų MT testų – Faux pas atpažinimo tes­to ir Happé keistų istorijų testo – adaptaciją lietuviškai kalbančiai populiacijai ir įvertinti jų psichometrines savybes.
Tiriamieji ir tyrimo metodai. Abu testai buvo išversti iš anglų kalbos į lietuvių ir iš lietuvių į anglų kalbą. Naudojant lietuviškus testų variantus, ištirta 100 pilnamečių asmenų. Pa­tikrintas testų patikimumas ir matavimų pagrįstumas. Vidinis nuoseklumas vertintas apskai­čiuojant Cronbach α koeficientą, vertinimo patikimumas – intraklasinį koreliacijos koefi­cientą, o konvergentinis konstrukcijos patikimumas – Spearman koreliacijos koeficientą.
Rezultatai. Apskaičiuota Faux pas atpažinimo testo faux pas istorijų Cronbach α koefi­ciento reikšmė buvo 0,815, kontrolinių istorijų – 0,426, o Happé keistų istorijų testo – 0,708. Faux pas atpažinimo testo faux pas istorijų intraklasinio koreliacijos koeficiento reikšmė bu­vo 0,996, o Happé keistų istorijų testo – 0,911. Apskaičiuota silpna teigiama statistiškai reikšminga koreliacija tarp Happé keistų istorijų testo ir Faux pas atpažinimo testo faux pas istorijų įvertinimų (r = 0,355, p = 0,045), tačiau Faux pas atpažinimo testo kontrolinių istorijų įverčiai statistiškai reikšmingai nekoreliavo su faux pas istorijų (r = 0,033, p = 0,745) ir Happé keistų istorijų testo (r = 0,109, p = 0,282) rezultatais. Abiejų testų išorinis ir turinio pa­grįstumas buvo įrodyti.
Išvados. Faux pas atpažinimo testas ir Happé keistų istorijų testas pritaikyti lietuviškai kalbančiai populiacijai. Abu instrumentai gali būti naudingi vertinant socialines pažintines funkcijas.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

<< < 1 2 3 > >>