Veiksniai, lemiantys elektroneuromiografijos tyrimo metu patiriamo skausmo intensyvumą
Originalūs moksliniai straipsniai
U. Ališauskaitė
Lithuanian University of Health Sciences
D. Garšvienė
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
J. Švilpauskė-Laurynienė
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
M. Ališauskienė
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Publikuota 2020-03-01
https://doi.org/10.29014/ns.2020.05
PDF

Reikšminiai žodžiai

skausmas
elektroneuromiografijos tyrimas
lėtinis skausmas

Kaip cituoti

1.
Ališauskaitė U, Garšvienė D, Švilpauskė-Laurynienė J, Ališauskienė M. Veiksniai, lemiantys elektroneuromiografijos tyrimo metu patiriamo skausmo intensyvumą. NS [Internet]. 2020 Mar. 1 [cited 2024 Jul. 18];24(1(83):41-6. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/neurologijos_seminarai/article/view/27760

Santrauka

Įvadas. Elektroneuromiografija (ENMG) yra tyrimo metodas, skirtas periferinių nervų ir raumenų ligų diagnostikai. Tyrimas laikomas nemaloniu, kartais skausmingu, nes jo metu naudojami trumpi (0,1-0,3 ms) elektros stimulai, o tiriant raumenis – adati­niai elektrodai. Nors dauguma pacientų tyrimą toleruoja gerai, nedidelė dalis pacientų jaučia nepakeliamą skausmą ir tyrimo at­sisako. Norėdami nustatyti veiksnius, lemiančius ENMG tyrimo skausmingumą, nusprendėme atlikti didelės imties tyrimą, kurio metu analizuota ne tik daug kartų tirtų demografinių veiksnių įta­ka skausmo pojūčiui, bet ir skausmo ryšys su tyrimo apimtimi, lė­tiniu skausmu, jo pobūdžiu ir paciento emocine būkle.
Tiriamieji ir tyrimo metodas. Atliktoje anoniminėje apklau­soje dalyvavo 400 pacientų, kuriems buvo atliktas ENMG tyri­mas. Anketą sudarė klausimai apie ENMG tyrimo metu patirto skausmo intensyvumą, naudojant Skaitmeninės analogijos ska­lę (SAS), demografinius duomenis, tyrimo apimtį, iki tyrimo pa­tirtą kitos kilmės skausmą ir klausimai iš Hospitalinės nerimo ir depresijos skalės (angl. Hospital Anxiety and Depression Scale, HADS).
Rezultatai. Tyrimo metu patirto skausmo intensyvumo vi­durkis buvo 3,76 ± 2,6. Nustatyta silpna neigiama koreliacija tarp skausmo intensyvumo ir išsilavinimo (r = -0,12, p = 0,03). Rasta statistiškai reikšminga (p = 0,011) koreliacija tarp skausmo inten­syvumo ir ENMG tyrimo apimties. Tyrimas buvo skausmingesnis pacientams, iki tyrimo patyrusiems kitos kilmės skausmą (p = 0,002). Nustatyta koreliacija tarp anksčiau patirto skausmo kokybinių charakteristikų (jutiminių bei emocinių) ir tyrimo me­tu patirto skausmo intensyvumo. Rasta reikšminga koreliacija tarp ENMG tyrimo metu patirto skausmo ir emocinės paciento būklės (p < 0,001).
Išvados. Analizuojant demografinių veiksnių ryšį su ENMG skausmingumu, rasta neigiama koreliacija tarp tyrimo metu pa­tirto skausmo ir išsilavinimo. Nustatyta reikšminga koreliacija tarp iki tyrimo patirto skausmo ir tyrimo skausmingumo. Nusta­tytas statistiškai reikšmingas ryšys tarp tyrimo metu patirto skausmo bei depresijos ir nerimo lygio.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.