Vaikų epilepsijos gydymas kaliozotomija: du klinikiniai atvejai ir literatūros apžvalga
Klinikiniai atvejai
R. Matonytė
Vilniaus universitetas
S. Ročka
Vilniaus universitetas
J. Grikinienė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2020-09-01
https://doi.org/10.29014/ns.2020.32
PDF

Reikšminiai žodžiai

vaistams atspari epilepsija
vaikai
epilepsijos operacija
kaliozotomija

Kaip cituoti

1.
Matonytė R, Ročka S, Grikinienė J. Vaikų epilepsijos gydymas kaliozotomija: du klinikiniai atvejai ir literatūros apžvalga. NS [Internet]. 2020 Sep. 1 [cited 2024 Jun. 30];24(3(85):241-52. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/neurologijos_seminarai/article/view/27731

Santrauka

Epilepsija yra viena iš dažniausių lėtinių vaikų ligų. Aktyvios vaikų epilepsijos paplitimas Lietuvoje, 2018 m. duomenimis, – 6,1/1000 vaikų. Nauji epilepsijos atvejai dažniausiai nustatomi vaikų arba vyresnių žmonių populiacijose. Epilepsija yra daugiaetiologinė liga ir pasireiškia labai įvairiais epilepsijos priepuoliais, kurių suvaldymas yra svarbiausias siekis gydant epilepsiją. Neslopinami priepuoliai gali sukelti vaiko kalbos, pažintinių funkcijų ir elgesio raidos sutrikimus – epilepsinę encefalopatiją. Veiksmingas epilepsijos gydymas vaikams ne tik pagerina sveikatos būklę, bet ir mažina socialinę atskirtį bei padeda integruotis į edukacinę veiklą. Tačiau, net ir anksti diagnozavus ligą ir paskyrus tinkamą gydymą vaistais nuo epilepsijos, epilepsijos priepuoliai išlieka 20-40 % sergančiųjų. Tokiems pacientams gali būti veiksmingas chirurginis epilepsijos gydymas – rezekcinės arba funkcinės (paliatyviosios) operacijos. Rezekcinis gydymas pagrįstas prielaida, kad epileptogeninės zonos pašalinimas apsaugo nuo priepuolių. Deja, kai kuriais atvejais epileptogeninė zona išlieka neaiški net ir po daugelio galvos smegenų tyrimų arba nesutampa su anatominio pažeidimo zona. Tokiu atveju rezekcinė operacija negali būti pritaikyta. Vienas iš veiksmingų sunkiai gydomos epilepsijos priepuolių kontrolės būdų yra paliatyvi chirurginė operacija – kaliozotomija (didžiosios smegenų jungties (corpus callosum) perpjovimas). Didžioji smegenų jungtis yra svarbiausia jungtis nerviniam impulsui plisti tarp abiejų smegenų pusrutulių, todėl jos atjungimas sutrikdo impulso plitimą tarp pusrutulių, taip sustabdydamas priepuolio generalizaciją. Klinikinių tyrimų duomenimis, kaliozotomija yra veiksminga iki 80-90 % operuotų pacientų – priepuoliai išnyksta arba reikšmingai sumažėja jų dažnis ir sunkumas.
Aprašomi du pediatriniai pacientai, gydyti Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaikų neurologijos ir neurochirurgijos skyriuose, kuriems buvo atlikta kaliozotomija ir palyginamos šių klinikinių atvejų išeitys su naujausių klinikinių tyrimų rezultatais.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.