Ar insultą patyrusių pacientų kognityvinės funkcijos siejasi su depresiškumu ir saviveiksmingumu?
Originalūs moksliniai straipsniai
J. Janavičiūtė
Vytauto Didžiojo universitetas
L. Šinkariova
Vytauto Didžiojo universitetas
Publikuota 2020-09-01
https://doi.org/10.29014/ns.2020.29
PDF

Reikšminiai žodžiai

insultą patyrę pacientai
kognityvinės funkcijos
saviveiksmingumas
depresiškumas

Kaip cituoti

1.
Janavičiūtė J, Šinkariova L. Ar insultą patyrusių pacientų kognityvinės funkcijos siejasi su depresiškumu ir saviveiksmingumu?. NS [Internet]. 2020 Sep. 1 [cited 2024 Jun. 30];24(3(85):213-9. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/neurologijos_seminarai/article/view/27728

Santrauka

Įvadas. Galvos smegenų insultas yra dažna mirties priežastis visame pasaulyje, o mirtingumo rodiklius padidina po insulto atsiradę kognityvinių funkcijų sutrikimai ir pasireiškiantis depresiškumas. Nėra aišku, kodėl vieniems pacientams pasireiškia depresijos simptomai ir kognityvinių funkcijų sutrikimai, o kitiems – ne. Didesnis saviveiksmingumas yra siejamas su mažesniu depresiškumu, geresne gyvenimo kokybe ir kasdieniu funkcionavimu, tačiau nėra aišku, kaip insultą patyrusių pacientų saviveiksmingumas yra susijęs su kognityvinių funkcijų raiška ir depresiškumu. Todėl svarbu tyrinėti šių trijų reiškinių sąsajas, siekiant atskleisti saviveiksmingumo reiškinį, apsaugantį nuo kognityvinių funkcijų prastėjimo ir depresijos išsivystymo.
Tyrimo tikslas – įvertinti insultą patyrusių pacientų kognityvinių funkcijų sąsajas su depresiškumu ir saviveiksmingumu.
Tiriamieji ir tyrimo metodai. Tiriamiesiems buvo pateikti socialiniai ir demografiniai klausimai. Insultą patyrusių pacientų kognityvinės funkcijos buvo matuotos Adenbruko kognityvinio tyrimo III versija. Depresiškumui išmatuoti buvo naudotas Paciento sveikatos klausimynas, saviveiksmingumui – Saviveiksmingumo klausimynas insultą patyrusiems pacientams. Siekiant nustatyti smegenų pusrutulio pažeidimą po įvykusio insulto, buvo naudotas piršto bakstelėjimų neuropsichologinis instrumentas.
Rezultatai ir išvados. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad insultą patyrusių pacientų kognityvinių funkcijų pablogėjimas nėra susijęs su padidėjusiu depresiškumu ar sumažėjusiu saviveiksmingumu bendroje insultą patyrusių pacientų grupėje. Insultą patyrusių pacientų grupėje, kurie pasižymi geresnėmis kognityvinėmis funkcijomis, geresnės dėmesio funkcijos yra susijusios su mažesniu depresiškumu ir didesniu saviveiksmingumu. Toje pacientų grupėje blogesnės kalbos funkcijos yra susijusios su didesniu bendru saviveiksmingumu ir didesniais šio konstrukto aktyvumo poskalės rezultatais; geresni erdviniai gebėjimai taip pat susiję su didesniais savikontrolės poskalės įverčiais. Nepriklausomai nuo kognityvinių funkcijų raiškos, geresni insultą patyrusių pacientų erdviniai gebėjimai yra susiję su didesniu bendru saviveiksmingumu.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.