Saulius Bradulskis1, Kęstutis Adamonis2
1 Kauno medicinos universiteto Bendrosios chirurgijos klinika,
Josvainių g. 2, LT-3021 Kaunas.
2 Kauno medicinos universiteto Gastroenterologijos klinika,
Eivenių g. 2, LT-3007 Kaunas.
El paštas: k-adamonis@delfi.lt
Įvadas / tikslas
Straipsnyje aptariama chirurginių ligonių mitybos nepakankamumo problema.
Rezultatai
Mitybos nepakankamumas nustatomas nuo 27 iki 50 % šių ligonių. Jis gali būti viena iš svarbiausių pooperacinių komplikacijų, ilgesnio buvimo stacionare pooperaciniu laikotarpiu, papildomų gydymo išlaidų priežastimi. Mitybos korekcija, o ypač maitinimas imuniniais mišiniais, akivaizdžiai padeda spręsti šias problemas. Bereikalingas badavimas prieš operaciją sukelia neigiamų padarinių: sumažėja seilių ir virškinimo trakto sulčių sekrecija, slopinama žarnyno motorika, blogėja kraujo cirkuliacija, padidėja sąlyginai patogeninės žarnų floros virulentiškumas, atrofuojasi gleivinė, padidėja bakterinės translokacijos iš žarnos galimybė, sumažėja antioksidantų, flavonoidų, fitoestrogenų kiekis, slopinamas imunitetas. Badavimas prieš operaciją yra susijęs su pooperaciniu atsparumu insulinui, tiksliau – jo intensyvumu. Prieš operaciją skiriant ligoniui lengvai pasisavinamų angliavandenių, pavyzdžiui, gliukozės, galima sumažinti šio reiškinio intensyvumą pooperaciniu laikotarpiu.
Išvados
Prieš operaciją ir po jos būtina griežtai laikytis mitybos korekcijos indikacijų, nes kitu atveju ši gydymo procedūra gali būti ne tik nenaudinga, bet ir sukelti komplikaciju, padidinti gydymo išlaidas.
Prasminiai žodžiai: perioperacinis laikotarpis, enterinis maitinimas.
Perioperative nutrition of surgical patiens: is it necessary?
Saulius Bradulskis1, Kęstutis Adamonis2
Background / objective
Problems of surgical patients nutrition, pre- and postoperative nutritional problems are discussed.
Results
Nutrition disorders among surgical patients are frequent – from 50 to 27%. Nutritional disorders may be one of the reasons for complications and long in-hospital stay and additional expenses. Nutritional correction, especially immunonutrition, is beneficial to surgical patients, as it decreases septic complications, in-hospital stay and it helps to save, money. Lack of nutrition has negative consequences: inhibition of digestive tract secretion, motility, splanchnic circulation, increased virulence of pathogenic flora, atrophy of the mucosae, microbial translocation. Data that have become available show that the preoperative administration of carbohydrates to patients undergoing surgery has metabolic benefits postoperatively by reducing postoperative insulin resistance.
Conclusions
Pre- and postoperative nutritional correction has strong indications, and nonobservance of this indication prolongs in-hospital stay and the preoperative period, as well as increases expenses, and first of all it has no influence on the postoperative complications.
Keywords: perioperative period, enteral nutrition.