Kaip sveria narkotikus Temidės svarstyklės? Kai kurių narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekių nustatymo teisinio reguliavimo ypatumai Lietuvoje
Straipsniai
Mindaugas Lankauskas
Lietuvos socialinių mokslų centro Teisės institutas
https://orcid.org/0000-0002-5688-4971
Publikuota 2023-12-28
https://doi.org/10.15388/CrimLithuan.2023.11.3
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

narkotikų kiekiai
psichoaktyviosios medžiagos
narkotinės ir psichotropinės medžiagos
nusikaltimai dėl narkotikų
narkotikų kontrolė

Kaip cituoti

Lankauskas, M. (2023) “Kaip sveria narkotikus Temidės svarstyklės? Kai kurių narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekių nustatymo teisinio reguliavimo ypatumai Lietuvoje”, Kriminologijos studijos, 11, pp. 80–98. doi:10.15388/CrimLithuan.2023.11.3.

Santrauka

Straipsnyje analizuojama narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekio nustatymo teisinis reguliavimas Lietuvoje ir jo galima įtaka sprendžiant asmenų baudžiamosios atsakomybės klausimus. Pirmiausia nagrinėta, kaip yra konstruojama baudžiamoji atsakomybė dėl disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis Lietuvoje, kokią teisinę reikšmę turi konkrečios medžiagos, kuria disponuota, rūšis ir kiekis. Konstatuota, kad teisės aktuose nėra apibrėžiami kriterijai, kuriais vadovaujantis yra nustatomas nedidelis, didelis ar labai didelis medžiagų kiekis, nors nuo konkretaus kiekio priklauso asmens padarytos nusikalstamos veikos kvalifikavimas ir jam taikomos kriminalinės sankcijos griežtumas. Kai kurie Narkotinių ir psichotropinių medžiagų nedidelio, didelio ir labai didelio kiekio nustatymo rekomendacijose įtvirtinti medžiagų dydžiai kelia abejonių dėl jų atitikties tiek naujausiems moksliniams įrodymams, tiek ir empiriniams duomenims. Atsižvelgiant į tai, tikslinga atlikti Rekomendacijų peržiūrą, vadovaujantis aiškiai apibrėžtais ir mokslu grįstais kriterijais. Iki to laiko, kol tokia peržiūra bus atlikta, esamo teisinio reguliavimo trūkumai galėtų būti iš dalies įveikti teismams aktyviau naudojantis jiems suteikiama diskrecija peržengti Rekomendacijomis nustatytas ribas.

PDF
HTML
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>