Gastronomijos istorijos šaltiniai Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos rankraščių skyriuje
Straipsniai
Danguolė Narkevičienė
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Rimvydas Laužikas
Vilniaus universitetas
Publikuota 2024-12-20
https://doi.org/10.15388/Knygotyra.2024.83.5
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

gastronomijos istorija
Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka
šaltinių tipai

Kaip cituoti

Narkevičienė, Danguolė, and Rimvydas Laužikas. 2024. “Gastronomijos Istorijos šaltiniai Lietuvos Mokslų Akademijos Vrublevskių Bibliotekos rankraščių Skyriuje”. Knygotyra 83 (December): 123-50. https://doi.org/10.15388/Knygotyra.2024.83.5.

Santrauka

Straipsnyje analizuojami Lietuvos gastronomijos istorijai svarbūs šaltiniai, saugomi Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriuje. Šiame straipsnyje gastronominė kultūra suprantama kaip nematerialaus paveldo forma, o ją reprezentuojantys šaltiniai – konkrečiam laikmečiui būdingos kultūros fiksacijos. Straipsnyje kontekstualiai pateikiama bibliotekos Rankraščių skyriaus rinkinio apžvalga. Tyrimo metu identifikuoti šaltiniai yra suskirstyti į 8 tipologines grupes. Jos išskirtos vadovaujantis konkrečių dokumentų turinio informatyvumo (gastronominės kultūros ir gastronomijos istorijos tyrimų požiūriu) kriterijais. Straipsnyje paaiškinama kiekvieno tipo rankraščių (kaip šaltinių) nauda gastronomijos istorijos tyrimams bei pateikiamas straipsnio autorių identifikuotų šio tipo rankraščių, saugomų Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriuje, sąrašas.

PDF
HTML
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.