Kepenų pavadinimai rusų kalboje. Žodžių darybos ir semantikos rekonstrukcija
Straipsniai
В. Ушинскене
Publikuota 1997-12-01
PDF

Kaip cituoti

Ушинскене, В. (1997) “Kepenų pavadinimai rusų kalboje. Žodžių darybos ir semantikos rekonstrukcija”, Kalbotyra, 45(2), pp. 108–119. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/kalbotyra/article/view/31292 (Accessed: 17 July 2024).

Santrauka

Straipsnyje bandoma semantiniu ir žodžių darybos aspektu rekonstruoti anatominių terminų, naudojamų rusų kalboje kepenims pavadinti, grupę.

Iš analizės duomenų matyti, kad ši leksikos grupė formavosi praslavų kalbos dialektų vystymosi ir savarankiškų slavų kalbų formavimosi laikotarpiu. Seniausi terminai yra kilę iš praslaviškų kamienų *o̧tro-/*ętro, *къseпь. Rusiškas žodis *pečenь kaip anatominis terminas yra semantinė rytų ir vakarų slavų kalbų inovacija. Vėlai susiformavęs terminas *osьгdьje sudaro rusų ir lenkų kalbų izoglosę.

Terminų, būdingų tik rusų kalbai, semantika yra antrinė. Daugumą tokių pavadinimų motyvuota išorinių požymių - tam tikro organo formos arba spalvos. Kai kurių žodžių semantikoje esama nuorodų į fiziologines substancijas, susijusias su kepenimis, t. y. tulžį ir kraują. Straipsnyje pateikiami ištirti semantiniai modeliai.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.