Funkcinės elektrinės stimuliacijos ir transkutaninės elektrinės nervų stimuliacijos poveikis nugaros smegenų pažeidimą patyrusių asmenų spastiškumui ir raumenų savybėms
Biomedicinos mokslai
Karolina Keinaitė
Medicinos fakultetas Vilniaus Universitetas
Kęstutis Skučas
Lietuvos sporto universitetas
Publikuota 2023-12-28
https://doi.org/10.15388/JMD.2023.53.5
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

funkcinė elektrinė stimuliacija
miotonometras
nugaros smegenų pažeidimas
spastiškumas
transkutaninė elektrinė nervų stimuliacija

Kaip cituoti

Keinaitė, K. and Skučas, K. (2023) “Funkcinės elektrinės stimuliacijos ir transkutaninės elektrinės nervų stimuliacijos poveikis nugaros smegenų pažeidimą patyrusių asmenų spastiškumui ir raumenų savybėms”, Jaunųjų mokslininkų darbai, 53, pp. 41–47. doi:10.15388/JMD.2023.53.5.

Santrauka

Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas – ištirti ir įvertinti FES ir TENS poveikį nugaros smegenų pažeidimą patyrusių asmenų parezinių ar pleginių kojų raumenų spastiškumui ir raumenų savybėms. Tyrimas, kuriame dalyvavo 10 asmenų, patyrusių nugaros smegenų pažeidimą, buvo atliekamas tiriamųjų namuose. Prieš ir po stimuliacijos spastiškumas ir raumenų savybės matuotos miotonometru „Myoton“. Naudojant „Compex Cefar“ ir „Compex Mini“ stimuliatorius, kairiajai kojai buvo taikoma 30 min FES ir dešiniajai – 30 min TENS programos. Taikant TENS nustatyta, kad statistiškai reikšmingai padidėjo keturgalvio šlaunies raumens tamprumas (p < 0,05), kas reiškia, jog raumenų gebėjimas priešintis raumens susitraukimui ir išorinių veiksnių poveikiui padidėjo. Visi kiti matavimai neturėjo statistiškai patikimo skirtumo (p > 0,05). Taip pat nebuvo nustatyta statistiškai reikšmingo skirtumo tarp FES ir TENS grupių (p > 0,05). Nors FES ir TENS neturėjo statistiškai reikšmingos įtakos elastingumui ir raumenų tonusui, bet TENS statistiškai reikšmingai padidino raumenų tamprumą, kas reiškia, kad spastiškumas padidėjo.

PDF
HTML
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>