Galimybės tirti tremtinių ir politinių kalinių socialinį mobilumą - Kuprytė, Jurgita (Genocidas ir rezistencija, 1999)
Vienas sovietinės okupacijos padarinių – radikalus visuomenės struktūros pokytis, lėmęs staigų socialinių sluoksnių judėjimą. Akivaizdu, jog stalininės represijos buvusių elitinių sluoksnių atstovams reiškė socialinį mobilumą žemyn. Prisitaikymo prie pakitusios santvarkos strategija buvo įvairi: vieni, išsaugoję kultūrinį kapitalą, buvusią socialinę poziciją susigrąžino vėlesnėse kartose; kiti palūžo, neatlaikę sovietinės sistemos spaudimo. Straipsnio tikslas – nusakyti galimybes tirti socialinį tremtinių mobilumą atsižvelgiant į tai, kaip šeimoje išsaugotas ir perduotas kapitalas padėjo įsitvirtinti naujoje visuomenėje.
Keywords: deportacijos; represijos; politiniai kaliniai; socialinis mobilumas