Valdininkijos šalinimas iš okupuotos Lietuvos administracijos ir jos keitimas okupantų talkininkais 1940 m. birželio–gruodžio mėn. - Maslauskienė, Nijolė (Genocidas ir rezistencija, 2000)
1940 m. birželio mėnesį SSRS okupavus Lietuvą, svarbiausias politinis okupantų uždavinys buvo panaikinti Lietuvos Respublikos politinę sistemą, jos valdžios ir valdymo aparatą ir vietoj jo suformuoti okupacinio režimo administraciją, kurios struktūra, veiklos uždaviniai ir funkcijos, visų grandžių tarnautojų sudėtis ir veiklos kontrolė atitiktų SSRS valdymo aparato struktūrą, veiklos uždavinius, funkcijas ir bolševikų partijos kadrų parinkimo bei paskirstymo sistemą. Okupantai pamažu keitė aparato struktūrą ir valdininkiją, palenkdami administraciją Lietuvos aneksijos ir sovietizavimo uždaviniams vykdyti. Siekdami išstumti iš valdžios jiems priešiškas Lietuvos politines jėgas ir sutelkti savo rankose pagrindinius valdžios bei valdymo svertus, okupantai 1940 m. vasarą nušalino Lietuvos Respublikos valdininkijos viršūnes ir pakeitė jas Lietuvos komunistų partijos nariais bei kitais okupacinio režimo talkininkais. 1940 m. liepos 21 d. vadinamajam Liaudies seimui paskelbus deklaracijas dėl Lietuvos valstybės santvarkos pakeitimo ir įstojimo į SSRS, o rugpjūčio 3 d. galutinai įjungus Lietuvą į Sovietų Sąjungą, buvo panaikintas Lietuvos valstybingumas ir visas visuomenės gyvenimo sritis pradėta pertvarkyti pagal sovietų modelį. Okupantai perdavė krašto administravimą Lietuvos komunistų partijai, kuri tapo,, vadovaujanti" sovietų Lietuvos politinės sistemos jėga ir pradėjo masiškai keisti Lietuvos valdininkiją, bolševikų terminija – pradėjo kadrų valymą, kad neliktų socialiniu, politiniu ir ideologiniu atžvilgiu sovietų režimui priešiškų bei nepatikimų tarnautojų.Šio straipsnio objektas yra Lietuvos Respublikos valdžios ir valdymo viršūnių pakeitimas okupacinio režimo administracija, Lietuvos valdininkijos pašalinimas iš krašto administravimo institucijų dėl politinių ir socialinių priežasčių bei jos pakeitimas komunistais 1940 m. (nuo vadinamosios Liaudies vyriausybės suformavimo birželio mėnesį iki komunistų organizuotos pirmosios masinės kadrų valymo kampanijos pabaigos gruodžio mėnesį). Straipsnyje aptariami tokie klausimai: 1) okupantų tikslai suformuoti Lietuvos aneksijos mechanizmą atitinkančią marionetinę vyriausybę, perduoti krašto administravimą komunistams ir sudaryti LSSR administraciją, kuri sovietizuotų Lietuvą; 2) Lietuvos Respublikos valdininkų pakeitimo SSRS atstovų ir komunistų parinktais žmonėmis priežastys ir tikslai, mechanizmas ir veiksniai, koregavę šį procesą; 3) Lietuvos komunistų partijos ir valdininkiją tiesiogiai šalinusių kadrų skyrių vaidmuo šiame procese; 4) Lietuvos valdininkijos pastangos priešintis jos šalinimui iš valdymo aparato ir komunistų skverbimuisi į jį. Straipsnį sudaro trys skyriai: pirmame nušviestas Lietuvos valdininkijos viršūnių pakeitimas 1940 m. birželio-liepos mėn. (nuo Justo Paleckio vyriausybės sudarymo iki Liaudies seimo rinkimų), antrame – Lietuvos valdininkijos šalinimas iš LSSR administracijos 1940 m. liepos-gruodžio mėn. (nuo Liaudies seimo rinkimų iki komunistų organizuotos pirmosios masinės kadrų valymo kampanijos pabaigos gruodžio mėnesį), trečiame aptartas Lietuvos valdininkijos priešinimasis jos šalinimui iš valdymo aparato ir komunistų skverbimuisi į jį. Šie klausimai straipsnyje nagrinėjami chronologiniu-teminiu metodu.
Keywords: sovietinė okupacija; kolaborantai; represijos; sovietizacija