Kolaboravimas: chronologinės ribos - Kasperavičius, Algis (Genocidas ir rezistencija, 2001)
Kitaip negu „rezistencijos“, „okupacijos“, „aneksijos“, „genocido“ terminai, dėl kurių irgi neišvengiamai bus ginčų, kolaboravimo terminas mažiausiai yra mokslinis, mažiausiai juridinis. Jis gali būti vartojamas, panašiai kaip ir daugelis terminų, ir istorijos moksle, ir publicistikoje, bet jis visą laiką gali būti kvestionuojamas, nes skirtingai vertinami žmonių grupių santykis su okupacine valdžia.
Keywords: kolaboravimas; sovietinė okupacija; komunistų partija