„Genocido“ sąvoka Lietuvos istorijoje - Anušauskas , Arvydas (Genocidas ir rezistencija, 2001)
Terminas „genocidas“ lietuviškoje istoriografijoje atsirado palyginti neseniai, gal todėl labai įvairuoja jo vartosena. Galima sakyti, kad egzistuoja skirtingos pozicijos, pagrindžiančios ar neigiančios šio termino vartoseną įvairiems žmonių naikinimo būdams ar skirtingoms žmonių grupėms apibūdinti. Galima sakyti, kad per pastaruosius penkerius metus Lietuvos istoriografijoje galutinai prigijo terminas „genocidas“, bet jo samprata nėra pakankamai suartėjusi su tarptautinės konvencijos patvirtintu apibrėžimu. Pastebima, kad vartojama pirminė „genocido“ sąvoka ir remiamasi vėliau parengtu pirmuoju „genocido“ definicijos projektu, kuris apima ir „politinių grupių naikinimą“ bei kultūrinį genocidą (etnocidą). Tuo tarpu „genocidas“, kaip ir kiekviena sąvoka, turi būti aiškiai ir nuosekliai vartojama.
Keywords: genocidas; sovietinė okupacija; vokiečių okupacija; represijos