Lietuvos diplomatinis atstovavimas Prancūzijoje septintajame dešimtmetyje. Krizė - Jonušauskas, Laurynas (Genocidas ir rezistencija, 2001)
Diplomatinio atstovavimo Prancūzijoje dešimtmetis tėra dalis Lietuvos diplomatinės tarnybos (toliau – LDT) istorijos okupaciniu laikotarpiu. Tačiau šis dešimtmetis, tiksliau – antroji jo pusė, tapo išskirtinė LDT istorijoje dėl nesutarimų, kurie peržengė LDT ribas.Straipsnis iš esmės parašytas remiantis Stasio Lozoraičio archyve Romoje esančių LDT narių (ir ne tik jų) oficialiais ir asmeniniais susirašinėjimais, atmintinėmis ir pažymomis. Kad tema būtų visiškai išnagrinėta, reikėtų dar patyrinėti prof. Jurgio Baltrušaičio archyvą, esantį Prancūzijoje, bei to laikotarpio JAV valstybės departamento ir Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos archyvo dokumentus.Šio darbo tikslas – remiantis prieinamais šaltiniais atskleisti Lietuvos diplomatinio atstovavimo Prancūzijoje tuometinę padėtį ir pamėginti atsakyti į klausimą, kodėl tarp diplomatinio atstovo Prancūzijoje S. Lozoraičio ir jo padėjėjų prof. J. Baltrušaičio bei Antano Liutkaus kilo nesutarimai.
Keywords: sovietinė okupacija; dilomatija; Prancūzija; S. Lozoraitis; J. Baltrušaitis