Aukščiausioji vokiečių SS ir policijos vadovybė Lietuvos generalinėje srityje 1941–1944 m. - Stankeras, Petras (Genocidas ir rezistencija, 2001)
Šiuo straipsniu siekiama nors iš dalies papildyti lietuvių istoriografiją apie vokiečių okupacijos metus Lietuvoje. Rašant šią nedidelę studiją remtasi archyviniais dokumentais, okupacijos metų spauda, Lietuvos bei užsienio autorių darbais. Tai leidžia pirmą kartą lietuvių istoriografijoje paskelbti išsamias SS ir policijos vadų Lietuvos generalinėje srityje biografijas, kurios turėtų praversti istorikams, toliau tiriantiems Lietuvos okupacinį periodą. Autorius nepretenduoja išsamiai ir visapusiškai nušviesti SS ir vokiečių policijos vadovo (SS-und Polizeiführer, toliau - SSPF) institucijos veiklą Lietuvos generalinėje srityje Antrojo pasaulinio karo metais. Bet ir tokia studija, reikia manyti, padės teisingai suprasti vokiečių okupacinio aparato struktūrą Lietuvoje ir susipažinti su SSPF asmenybėmis. Kokį vaidmenį atliko šie atėjūnai Lietuvoje, iš kur kilo jų agresyvumas ir žiaurumas? Kur jų patologijos šaknys? Gal tai lėmė baimė pakliūti į frontą ir noras gauti materialinės naudos iš užimamų pareigų? Tikėsimės, kad čia keliami klausimai paskatins kitus tyrinėtojus labiau gilintis į šią problemą.
Keywords: vokiečių okupacija; okupacinė administracija; SS; vokiečių policija