Okupacija ir kolaboravimas Lietuvoje Antrojo pasaulinio karo metais - Jegelevičius, Sigitas (Genocidas ir rezistencija, 2003)
Antrojo pasaulinio karo metais Lenkijos valstybės teritorija buvo okupuota arba nacių, arba sovietų. Išimtį sudaro Rytų Lietuva, kurią sovietai buvo du kartus okupavę. Lietuvos padėtis tuo metu buvo kur kas sudėtingesnė. Lietuva patyrė sovietų okupaciją. Po šešių okupacijos savaičių, naudojantis įvairių tautybių Lietuvos piliečių kolaborantų paslaugomis, Lietuva buvo aneksuota ir jos teritorija prijungta prie Sovietų Sąjungos. Nebeliko Lietuvos valstybės. Ją sakė vokiečių okupacija. Tad šiame straipsnyje bendrais bruožais lyginamos abi okupacinės valdžios ir Lietuvos gyventojų santykis su jomis.
Keywords: sovietinė okupacija; kolaboravimas; vokiečių okupacija; Antrasis pasaulinis karas