KGB palikimo įvertinimas: kam ir koks jis reikalingas - Ragauskas , Petras (Genocidas ir rezistencija, 2006)
KGB palikimo įvertinimo tema gana plati, tačiau visuomenei svarbiausia slapto bendradarbiavimo ir slaptųjų bendradarbių – vertinimo problema. Valstybei ir visuomenei tinkamiausias toks KGB palikimo vertinimas, kuris kiek įmanoma labiau patenkintų minėtus interesus (kuo mažiau pažeidžiant kitus): interesą žinoti, interesą gyventi saugiai, interesą į teisingumą ir interesą atkurti socialinę taiką. Kadangi šių interesų turinys nėra vienareikšmis, privalome pasitelkti papildomą kriterijų: apsispręsti, į ką norime orientuotis – į dabartį ar ateitį. Ateities perspektyvoje daugelis dalykų atrodo kitaip. Ir teisingumas, ir socialinė taika labiau dera su atviru (išsi)kalbėjimu. Jei tai darysime po dešimties metų, klausimų dėl teisingumo tik daugės, o svajonės apie socialinę taiką nusikels į dar tolimesnę ateitį. Saugiai galėsime jaustis tik tuomet, kai bus įmintos visos KGB palikimo mįslės.
Keywords: KGB; liustracija; agentai; desovietizacija