Sovietinės sveikatos apsaugos sistemos diegimo atspindys gyventojų skunduose (1944–1953 m.) - Vaiseta, Tomas (Genocidas ir rezistencija, 2015)
Iš sovietų valdžiai siųstų skundų galima sužinoti ne tik apie režimo kontrolės mechanizmą ir paprastų piliečių įtraukimą į jį, bet ir tam tikrus eilinių gyventojų kasdienybės aspektus. Šio straipsnio tikslas – išanalizuoti, kaip sovietinės sveikatos apsaugos diegimas pirmuoju ir pačiu nuožmiausiu okupacijos laikotarpiu (1944–1953) atrodė iš apačios – kaip jį matė, suprato ir kokias problemas identifikavo eiliniai gyventojai – ir ką tai sako apie sovietizacijos procesą šioje srityje. Tam buvo nagrinėjami gyventojų skundai, siųsti į LSSR sveikatos apsaugos ministeriją. Tyrimo lauku pasirinkta sveikatos apsauga, nes visuotinai nemokamos sovietinės sveikatos apsaugos sistemos plėtra kartu su kitomis socialinėmis programomis (socialine apsauga, nemokamu švietimu) turėjo tapti vienu kertinių sovietizacijos įrankių ir darė įtaką kiekvieno žmogaus gyvenimui.
Keywords: Lietuva; sovietinė medicina; stalinistinis laikotarpis