XX a. antros pusės pasipriešinimo judėjimas Sovietų Ukrainoje: esmė, mastai, formos ir metodai - Bazhan, Oleh (Genocidas ir rezistencija, 2023)
Straipsnyje apžvelgiamos bendros opozicinio judėjimo formavimosi Ukrainoje XX a. šeštojo dešimtmečio antroje pusėje–devintajame dešimtmetyje tendencijos ir ypatumai, nagrinėjamos protesto judėjimo formos ir metodai, Ukrainos disidentų informacinės ir komunikacijos veiklos specifika. Tyrime daugiausia dėmesio skiriama politinių represijų mechanizmui, Ukrainos SSR baudžiamosios teisės aktų taikymui baudžiant už su oficialia ideologija nesutampančią nuomonę, nustatomas apytikslis respublikos piliečių, represuotų XX a. šeštojo–devintojo dešimtmečių laikotarpiu „už antisovietinę propaganda ir veiklą“, skaičius.
Keywords: disidencija; savilaida; politinės represijos; Ukrainos SSR KGB