Politinė valia ir atsakomybė (Genocidas ir rezistencija, 2002)
Šame pranešime atkreipiamas dėmesys į tai, kad Lietuvos ypač komplikuotoje, tragiškoje XX a. okupacijų ir karo nusikaltimų istorijose susiklostė tokia padėtis, kad kuriuo nors metu daugiausia dėmesio skiriama kurios nors vienos šalies karo nusikaltimams Lietuvai ir jos piliečiams, tuo tarpu kitos šalies karo nusikaltimai lieka šešėlyje, tai galimai įtakojo tirk teisėtvarkos elgeseną, tiek visuomenės požiūrį ir tų nusikaltimų vertinimus. Diskutuojama ir apie kolektyvinės ir individualios atsakokybės klausimą.