Tautinių-kultūrinių pokyčių prielaidos Rytų Lietuvoje Antrojo pasaulinio karo ir pokario metais - Anušauskas, Arvydas (Genocidas ir rezistencija, 2003)
Antrasis pasaulinis karas ir po jo vykę valstybinių sienų pakitimai paliko tūkstančius žmonių arba be valstybės, arba už pakitusių savo valstybės ribų. Taip pirmiausia atsitiko Lietuvos ir Lenkijos gyventojams. Okupacijos ir teritorijų perdalijimai buvo pagrindinės prasidėjusių tautinių pokyčių priežastys. Didžiuliai gyventojų nuostoliai, migraciniai srautai ir rusinimo politika nulėmė Rytų Lietuvoje pagrindinius tautinius-kultūrinius pokyčius XX a. antroje pusėje: sumažėjo lietuvybės židinių, rusinimo ir sovietizavimo politika smarkiai paveikė Vilniaus gyventojų mentalitetą, tačiau kai kurios tradicinės, daugiausia su katalikybe susijusios vertybės buvo išlaikytos.