Chiune Sugihara ir Janas Zwartendijkas – Pasaulio Tautų Teisuoliai. Istorinės peripetijos tarp sovietinių struktūrų, žydų pabėgėlių ir jų gelbėtojų - Strelcovas, Simonas (Genocidas ir rezistencija, 2003)
Straipsnio tikslas – aptarti ir palyginti dviejų diplomatų, Lietuvoje gelbėjusių žydus – Chiune’s Sugiharos ir Jano Zwartendijko – veiklą bei pamėginti išsiaiškinti ir atsakyti į pagrindinį klausimą – nuo ko šie diplomatai gelbėjo žydų tautybės pabėgėlius.