Lazdijų apskrities žydų likimas nacistinės okupacijos metais: nuo teisių apribojimo iki žūties - Brandišauskas, Valentinas (Genocidas ir rezistencija, 2008)
Šio straipsnio tikslas – išsamiai atkurti įvykius Lazdijų apskrityje 1941 m. vasarą ir rudenį, t. y. tais mėnesiais, kai Lietuva buvo ką tik okupuota nacistinės Vokietijos. Lietuvių pilietinės iniciatyvos dėka imtos atkurti vietinės valdžios institucijos, gyvavusios Lietuvoje iki tarybinės okupacijos, kūrėsi policija. Tačiau ši iniciatyva turėjo įtakos ir žydų likimui. Jų likimas per trumpą laiką smarkiai evoliucionavo: prasidėjo teisių apribojimu, suėmimais, trumpalaikiu įkalinimu, o baigėsi geto įsteigimu ir masinėmis žudynėmis. Visas šis procesas ir yra išsamaus tyrimo objektas.