Lietuvos SSR KGB taikinys – akademinė bendruomenė - Burinskaitė, Kristina (Genocidas ir rezistencija, 2014)
Sovietinio saugumo veiklą visuomenė paprastai sieja su slaptaisiais bendradarbiais, represijomis ir režimo priešininkų persekiojimu. Tačiau po 1953 m. komunistų partija skyrė KGB naujus tikslus, tarp jų – komunistinės indoktrinacijos sklaidą ir visuomenės perauklėjimą. Švietimas ir mokslas tapo svarbiomis komunistinės ideologijos sklaidos erdvėmis. Šaltasis karas dar labiau aktualizavo KGB veiklą moksle, nes įvairių mokslo ir pramonės sričių pasiekimai buvo svarbūs lenktyniaujant su Vakarais. LSSR KGB aktyviai vykdė žvalgybinę veiklą, t. y. šnipinėjo, įtraukdamas į šią sritį ir mokslininkus. Visuomenei vis dar mažai žinoma, kokie slapti moksliniai tyrimai ir darbai buvo atliekami karinio pramoninio komplekso užsakymu, kaip KGB organizavo ir vykdė šnipinėjimą Vakaruose, ir t. t.