Molotovo–Ribbentropo paktas: liebe war es nie - Kanervo , Pirkko (Genocidas ir rezistencija, 2014)
Slaptų susitarimų 1939 m. rugpjūčio 23 d. ir rugsėjo 28 d. Lietuvos, Latvijos ir Estijos likimas buvo jau besąlygiškai nuspręstas. Iš tikrųjų istorijos įvykių eiga galėjo pasisukti ir kitaip, jei ne klaidingas Suomijos vyriausybės pasirinkimas ir JAV saviizoliazija bei neryžtingumas Europos situacijos atžvilgiu 1940 m. pavasarį.