Partijos politiniai kariai: KGB kadrinio darbuotojo politinis ir socialinis portretas - Burinskaitė, Kristina (Genocidas ir rezistencija, 2024)
KGB kadriniai darbuotojai nepelnytai yra agentų šešėlyje, nors būtent jie įgyvendino represinę politiką, persekiojo, tardė asmenis, verbavo ir formavo agentams užduotis. Sovietinio saugumo darbuotojas iki ir po 1953 m. skiriasi, nes nauji iššūkiai reikalavo ne stalinistiniam laikotarpiui būdingo brutalumo, o didesnių intelektualinių pajėgumų, tad daugėjo lietuvių ir aukštąjį išsilavinimą turinčių žmonių. Tačiau čekisto socialiniam, politiniam portretui ne mažesnės įtakos turėjo pats šios struktūros statusas, nes darbas KGB buvo prestižinis, privilegijuotas, formavo tam tikrą uždarumo, išskirtinumo statusą.