Molotovo-Ribbentropo pakto ikonografifiniai aspektai: dokumentinių fotografifijų lyginamoji analizė - Vyšniauskas, Arūnas (Genocidas ir rezistencija, 2024)
Straipsnyje, remiantis išlikusiomis 1939 m. nuotraukomis ir jų lyginamąja analize, atskleidžiami pagrindiniai vizualiniai skirtumai, atsiradę fotografiškai įamžinus dvi skirtingas Vokietijos-SSRS dvišalių politinių sutarčių sudarymo ceremonijas. Tai svarbu ir aktualu, kadangi mokslinėje literatūroje, istorijos vadovėliuose ir kitoje mokomojoje medžiagoje bei istorijai skirtose parodose ir žiniasklaidos straipsniuose, iliustruojant 1939 m. rugpjūčio 23 d. tarp Vokietijos ir SSRS Maskvoje sudarytą nepuolimo sutartį, dažnai iki šiol klaidingai pasitelkiamos rugsėjo 28 d. sudarytos „Vokiečių-sovietų sienos ir draugystės sutarties“ nuotraukos, kurios atsirado fotografuojant penkiomis savaitėmis vėliau. Kadangi šias abi sutartis Maskvos Kremliuje, SSRS Liaudies komisarų tarybos pirmininko kabinete, ant to paties rašomojo stalo pasirašė tie patys asmenys: Viačeslavas Molotovas ir Joachimas von Ribbentropas, nėra taip paprasta iš pirmo žvilgsnio atskirti, kurios būtent sutarties sudarymo momentai vienoje ar kitoje fotografijoje buvo užfiksuoti. Tos nuotraukos dažnai supainiojamos, savo nuožiūra pasirenkant iliustravimui išraiškingiau atrodančias. Straipsnyje pateikiama vaizdinė medžiaga, jos nagrinėjimas, įžvalgos ir apibendrinimai padės išvengti nuotraukų atribucijos klaidų, kurios yra dažnos iliustruojant senomis fotografijomis 1939 m. rugpjūčio 23 d. „Nepuolimo sutartį tarp Vokietijos ir Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjungos“.