Nubausti negalima, pasigailėti: malonė mirtininkams Lietuvos SSR 1954–1990 m. - Indrišionis, Darius (Genocidas ir rezistencija, 2019)
Straipsnio tikslas – išanalizuoti malonės (ne) suteikimo Lietuvos SSR 1954–1990 m. mirties bausme nuteistiems asmenims atvejus. Siekiant užsibrėžto tikslo, buvo keliami šie uždaviniai: 1) išsiaiškinti malonės suteikimo pasmerktiesiems periodizaciją, šio proceso ypatybes ir tyrimo problematiką įvairiais laikotarpiais; 2) atskleisti, kokiais principais vadovavosi malonę Lietuvos SSR suteikianti institucija – Lietuvos SSR Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo (toliau – LSSR ATP) Malonės grupė; 3) ištirti ką savo malonės prašymuose pabrėždavo pasmerktieji ir kiti malonės suteikimu mirtininkams suinteresuoti asmenys, kokių iš(si)gelbėjimo strategijų griebdavosi, siekdami sulaukti malonės; 4) išanalizuoti, kaip skyrėsi skirtingų tipų mirtininkų – kriminalinių nusikaltėlių, ekonominių nusikaltėlių ir nuteistųjų pagal politinius straipsnius – malonės prašymo strategijos ir malonės suteikimo tendencijos; 5) pateikti konkrečius statistinius skaičiavimus, kokia dalis visų Lietuvos SSR nuteistų mirtininkų sulaukė malonės.