West Europe and the Baltic: Types of language contacts and lexical borrowings - Baldunčiks, Juris (Baltistica, 1989)
RIETUMEIROPA UN BALTIJA: VALODU KONTAKTU VEIDI UN LEKSISKIE AIZGUVUMIKontaktus starp Rietumeiropas un baltu (lietuviešu un latviešu) valodām lielā mērā noteikuši vēsturiskie apstākļi. Vācu valoda bija pirmā Rietumeiropas valoda, kas izplatīja savu ietekmi baltu valodu areālā; ievērojami lielāka šī ietekme bija tur, kur vācu valodai bija dominējošās valodas statuss (Latvijā, Lietuvas rietumdaļā). Romāņu valodām un angļu valodai nav bijis izvērstu, tiešu kontaktu ar baltu valodām; ļoti ierobežoti tiešie kontakti mutvārdu komunikācijas līmenī bija iespējami ostas pilsētās. Leksikas aizgūšanas intensitāti vienmēr ietekmējuši ekstralingvistiskie, sociolingvistiskie un lingvistiskie faktori. Romāņu aizguvumi ar vācu un poļu valodas starpniecību sāka ienākt 16. un 17. gadsimtā, to lielākā aktivitāte vērojama 19. gadsimta 2. pusē un 20. gadsimta sākumā. Anglicismu slānis ir jaunāks, toties mūsdienās tas papildinās visintensīvāk.