Lexical interference as a mode of convergent change - Pažūsis, Lionginas (Baltistica, 1981)
Leksinė interferencija kaip konvergentinio kitimo būdasŠiame straipsnyje subordinacinio bilingvizmo sąlygomis kylančią leksinę interferenciją bandoma interpretuoti kaip kontaktinės kalbos konvergentinio kitimo būdą. Remiantis JAV lietuvių išeivių kalbos medžiaga ir operuojant leksinių vienetų fonetinės, semantinės bei struktūrinės konvergencijos sąvokomis, parodoma, kad tokia interpretacija duoda galimybę ne tik nuosekliai lingvistiškai apibūdinti įvairaus tipo skolinius (šiuo atveju anglų kalbos skolinius JAV lietuvių išeivių kontaktinėje kalboje), atsižvelgiant į jų vieningą funkcinį kryptingumą kalbų kontaktų sąlygomis, bet ir iškelti leksinę interferenciją kaip pačios kontaktinės kalbos žodžių funkcinio krūvio kitimą (aktyvizaciją arba retardaciją) lemiantį faktorių.
Keywords: leksinė interferencija; konvergentinis kitimas; skoliniai