Происхождение литовских прилагательных на -lus по данным внутренней реконструкции - Темчин, Сергей Юрьевич (Baltistica, 1994)
LIETUVIŲ KALBOS BŪDVARDŽIŲ SU PRIESAGA -lus KILMĖ VIDINĖS REKONSTRUKCIJOS DUOMENIMISLietuvių kalboje yra dvi priesagos -lus vedinių grupės: pirmos grupės būdvardžiai turi tos pačios reikšmės nepriesaginius u-kamienio variantus (1–15 LKŽ tomuose jų užfiksuota 114), antros grupės žodžiai tokių gretutinių formų neturi (1–15 LKŽ tomuose jų yra 73). Pirmos grupės vedinių analizei skirtas kitur publikuojamas straipsnis, o šioje publikacijoje analizuojami antros grupės būdvardžiai.Abiejų grupių analizė parodė, jog visi lietuvių kalbos būdvardžiai su priesaga -lus turi tas pačias charakteristikas: kamieno struktūrą, semantiką ir geografinį paplitimą. Keletas jų rodo, kad šis būdvardžių tipas nėra senas. Jo atsiradimo metu tikriausiai dar tebeveikė rytų baltų junginių tl, dl virtimo kl, gl procesas.Yra pagrindo manyti, kad visi būdvardžiai su priesaga -lus sudaro vienalytę grupę ir atsirado nepriesaginių u-kamieno būdvardžių pagrindu.
Keywords: lietuvių kalba; būdvardis; priesaga -lus