North European *KulP- ‘beak, snout’ - Derksen, Rick (Baltistica, 1999)
ŠIAURĖS EUROPOS *KulP- ‘snapas, snukis’Laikantis aiškinimo, iškelto ĖSSJ, tvirtinama, kad žuvies pavadinimas sl. *kъlbь ‘gružlys’ yra giminiškas paukščio pavadinimui bl. *gulbi(o)s ‘gulbė’, sl. * kъlpь arba *gъlbь ‘gulbė, girnovė, pelikanas’. Įrodinėjama, kad šie pavadinimai turi elementą, siejantį su išsiskiriančiu girnovės ar pelikano snapu ir su krintančia į akis gružlio galva. Tai reikštų, kad ‘gulbė’ nėra pirmykštė paukščio pavadinimo reikšmė. Šią hipotezę svariai paremia keltų šaknis *gulb- ‘paukščio snapas’, iki šiol neturėjusi priimtinos etimologijos. Šiaurės Europos šaknies *KulP-, kurios kilmė greičiausiai neindoeuropietiška, rekonstravimas padėtų pašalinti formalias kliūtis, manifestuojamas baltų ir slavų kalbų formų, ypač skardžiųjų ir dusliųjų priebalsių įvairavimą.