Grammatical evidentiality in Lithuanian (a typological assessment) - Wiemer, Björn (Baltistica, 2006)
LIETUVIŲ KALBOS EVIDENCIALUMO GRAMATINĖ RAIŠKA (TIPOLOGINIS POŽIŪRIS)Straipsnyje apžvelgiamos ir įvertinamos tipologiškai lietuvių kalbos gramatinės priemonės evidencialumui reikšti. Apsiribota bendrine kalba. Evidencialumas suprantamas kaip visuma reikšmių, rodančių šaltinį ar pagrindą, kuriuo kalbėtojas remiasi perteikdamas informaciją. Nuo evidencialumo skirtinas episteminis modalumas (kaip kalbėtojas vertina informaciją). Lietuvių kalboje evidencialumui reikšti vartojamos dviejų tipų dalyvinės konstrukcijos, kurių vienai būdinga perpasakojamoji (ang. hearsay), kitai – inferentinė funkcija. Tačiau abi konstrukcijos dažnai pasižymi papildomomis episteminėmis funkcijomis – paprastai kalbėtojo abejone informacijos patikimumu.Lietuvių kalbos dalyviai patys savaime evidencialumo reikšmės neturi; ji išryškėja tiktai tam tikrose konstrukcijose, kurių branduolį sudaro dalyviai. Todėl galima teigti, kad lietuvių (bendrinėje) kalboje nėra specialių morfologinių priemonių evidencialumui žymėti. Be to, evidencialumo reikšmė visai nėra būtina net ir tam tikrose dalyvinėse konstrukcijose; ji vyrauja tik kai kuriuose kalbos stiliuose – tautosakoje ir publicistikoje. Galų gale, dalyvinės konstrukcijos tarsi šliejasi prie kitų gramatinių kategorijų (perfekto ir argumentų sumažinimo būdų, ang. argument demotion), kurių paradigmų pagrindą sudaro tie patys dalyviai.Straipsnyje lietuvių kalbos konstrukcijos evidencialumui žymėti lyginamos su bulgarų kalbos perfektu, nuo kurio lietuvių kalbos perfektas skiriasi pagrindine perpasakojamąja funkcija, „nesikertančia“ su inferentine funkcija. Apskritai lietuvių kalbos sistema dėl opozicijos, neturinčios atitikmens bulgarų kalboje, su -ta-/-ma- dalyvių konstrukcija pasižymi kiek skirtingais formų ir reikšmių santykiais. Tačiau ir bulgarų, ir lietuvių kalbos kategorijos silpnai skiriasi nuo episteminio modalumo.Lietuvių kalbos evidencialumo gramatinės raiškos sistema, palyginti su kitomis Eurazijos kalbomis, turinčiomis ne visai sugramatintą šios kategorijos sistemą, išsiskiria tuo, kad evidencialumas žymimas dviem priemonėmis, o ne viena.
Keywords: lietuvių kalba; evidencialumas