Lietuvių kalbos skatinamųjų frazių atpažinimas ir akustinės ypatybės: žvalgomasis tyrimas - Kazlauskienė, Asta (Baltistica, 2025)
Straipsnyje aprašomo tyrimo tikslas – nustatyti pasirinktų lietuvių kalbos skatinamųjų frazių akustinius panašumus ir skirtumas bei jų galimą įtaką frazės tipui atpažinti. Tiriamąją medžiagą sudaro trijų aktorių vyrų po septynis kartus perskaityti sakiniai, imituojant teigimą, prašymą, maldavimą, leidimą ir liepimą. Atpažinimo eksperimentui atrinkta po vieną tipiškiausią kiekvieno tipo diktoriaus frazę ir papildomai tris frazes iš skirtingų diktorių įrašų. 22 eksperimento dalyvių prašyta atpažinti frazių tipus. Rezultatai rodo, kad geriausiai atpažintas liepimas (94 %), prasčiau – leidimas (73 %) ir teigimas (67 %), o prašymas ir maldavimas prastai atpažinti (po 54 %). Atpažinimo eksperimento dalyviai iš dalies buvo linkę orientuotis į leksinius-semantinius ir gramatinius požymius. Dėl šios priežasties liepimas ir leidimas (Dabar eikite namo) nepainioti su maldavimu ir prašymu (Dabar norime eiti namo) bei teigimu (Dabar galime eiti namo). Tačiau pastarosios frazės painiotos tarpusavyje. Akustinių parametrų analizei pasirinkti tokie požymiai: a) frazės pagrindinio tono vidurkis, maksimumas, diapazonas, registras ir kontūras; b) frazės intensyvumo vidurkis, maksimumas, diapazonas ir kreivė; c) žodžių, skiemens centrų ir priebalsių trukmė. Rezultatai leidžia daryti tokias išvadas: 1) frazių pagrindinio tono parametrai panašūs, išsiskiria leidimas, kuris ištartas aukštesniu tonu; visoms frazėms būdingas panašus intonacinis modelis: lygus žemas (jei nėra loginio kirčio) arba krintantis bei kylantis-krintantis (jei yra loginis kirtis); 2) mažiausiu intensyvumo vidurkiu pasižymi leidimas, intensyviausiai ištartas maldavimas, panašus intensyvumas būdingas ir prašymui bei teigimui, bet didžiausias intensyvumo diapazonas būdingas liepimui; visos frazės baigiamos šiek tiek mažesniu intensyvumu nei pradedamos; 3) trukmės požiūriu labiausiai išsiskiria maldavimo frazės – visi analizuoti jų segmentai ilgiausi; liepimo frazėms būdingas priebalsių trumpinimas.