Auffassungsvarietät über die baltischen Sprachen in „Mithridates“ (1555) von Conradus Gesnerus. Baltische Sprachen und Kulturen in der Renaissance - Dini, Pietro Umberto (Baltistica, 1997)
SAMPRATŲ APIE BALTŲ KALBAS ĮVAIROVĖ C. GESNERIO VEIKALE „MITHRIDATES" (1555) Savo veikale „Mithridates“ C. Gesneris tarp daugelio pasaulio kalbų nagrinėjo ir baltų kalbas. Šio straipsnio tikslas – veikalo baltiškosios dalies nuodugnus tyrinėjimas. Gesnerio darbe kryžiuojasi labiau paplitusios pažiūros apie baltų kalbas Renesanso Europoje: tradicinė Tacito nuomonė dėl prūsų kalbos, „ketveriopos kalbos“ (pagal lenkų istoriko Miechovito veikalą „De duabus Sarmatiis“), taip pat „ilyriškos kalbos“ teorijų atšvaitai. Aptariamo veikalo analizė rodo, kad Gesneris „enciklopediniu būdu“ kaupė visas ligi tol išdėstytas tezes ir teorijas, tad jo supratimas apie baltų kalbų grupę, buvo gana įvairus ir neaiškus.