„Vilniaus universitetas: semiotinis architektūros ir planų tyrimas“ - Hammad , Manar (Semiotika, 2014)
Darbe pateikiama Vilniaus universiteto kaip istorinio paminklo semiotinė analizė. Išskirtinis dėmesys skiriamas prasmės klausimams, kurie nebuvo pastebėti kito pobūdžio (pvz., istorinių studijų) tyrinėjimų. Analizėje naudojamasi erdvės semiotikos sąvokomis. Universiteto pastatų ir jų planų tyrime stengiamasi atsižvelgti į socialinį, politinį ir istorinį jų kontekstą. Santykis su miestu nagrinėjamas tik tada, kai to reikalauja kuris nors Universiteto elementas, pvz. Šv. Jonų bažnyčios ir Bibliotekos–observatorijos tandemas. Dėmesys sutelkiamas į santykį su erdve kaip paveldu, atpažįstamu Universitete ir jo pastatuose. Įtrauktas į platesnį tautinės tapatybės formavimo kontekstą, figūratyviai šis santykis išreiškia visuomenės geismą pabrėžti įsišaknijimą žemėje ir materijoje, tai, ką galima vadinti autochtonijos geismu griežtąja šio termino prasme.
Keywords: Vilniaus universitetas; erdvės semiotika; semiotinė struktūra; semiotinis metodas