Vaikų globos namų deinstitucionalizacija Lietuvoje: ar „vežimas“ judės į priekį? - GVALDAITĖ, Lijana; ŠIMKONYTĖ, Sandra (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2016)
Straipsnyje nagrinėjama vaikų globos namų deinstitucionalizacijos problema Lietuvoje, pateikiamos kai kurių globos namų socialinių darbuotojų įžvalgos ir patirtys šiuo pereinamuoju laikotarpiu. Institucinė vaiko globa pastaraisiais metais kritikuojama kaip ydinga vaiko visapusiškam vystymuisi ir ugdymui, tačiau pastebima, kad prasidėjusi sistemos pertvarka yra sudėtingas procesas, pastaraisiais metais daugiausia stringantis dėl politinės valios stokos, dalyvaujančių subjektų (valdžios institucijų, globos namų, bendruomenių, mokslininkų) aktyvaus ir darnaus veikimo bei bendradarbiavimo trūkumo. Kartu akivaizdu, kad vaikų globos namų deinstitualizacija yra nacionalinio lygmens problema ir šis procesas neįmanomas be didesnio visos visuomenės įsitraukimo ir žmonių sąmoningumo pokyčių.
Keywords: vaiko globa; vaikų globos namų deinstitucionalizacija; šeimoje ir bendruomenėje teikiamos paslaugos; prevencinis darbas su socialinės rizikos šeimomis