Vaikų dienos centrą lankančių mergaičių patiriamos grėsmės interneto socialiniuose tinkluose - SKALIŠIENĖ, Rasa (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2015)
Straipsnyje analizuojama Vaikų dienos centrą lankančių rizikos grupės mergaičių patiriamų grėsmių interneto socialiniuose tinkluose problema. Siekiant atskleisti, kokie mergaičių veiksmai interneto socialiniuose tinkluose kelia joms grėsmę, atliktas kokybinis tyrimas taikant focus grupės metodą, kuriame dalyvavo20 mergaičių iš keturių Lietuvos vaikų dienos centrų. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad dažniausiai rizikos grupės mergaitės susiduria su tokiais jų saugumui gresiančiais pavojais, kaip antai asmeninės informacijos viešinimas bei dalijimasis ja su nepažįstamaisiais; bendravimas su nepažįstamaisiais internete ir susitikimai su jais už interneto ribų; negatyvūs interneto vartotojų veiksmai. Tyrimu nustatyta, kad rizikos grupės mergaitės negeba atpažinti grėsmių, kylančių joms interneto socialiniuose tinkluose, nesuvokia jų padarinių, o jų poreikis apsaugoti save virtualioje erdvėje yra gana silpnas.
Keywords: Vaikų dienos centras; rizikos grupės mergaitės; veikla internete; grėsmės interneto socialiniuose tinkluose