Socialiai globojamų vyresnio amžiaus asmenų gyvenimo kokybės veiksniai - Orlova, Urtė Lina Lina (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2014)
Vilniaus universitetasFilosofijos fakultetasSocialinio darbo katedraUniversiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusEl. paštas: urte.orlova@fsf.vu.lt Straipsnio tikslas yra: pristatyti ir atskleisti vyresnio amžiaus asmenų gyvenimo ilgalaikės socialinės globos įstaigose kokybės veiksnius. Tyrimas atliktas taikant kokybinę metodologiją. Empiriniai duomenys surinkti pusiau struktūruoto 21 interviu metu ir analizuoti konstruktyvistinės grindžiamosios teorijos metodu (Charmaz 2006).Rezultatai ir išvados. Vyresnio amžiaus socialiai globojamų asmenų gyvenimo kokybės vertinimo veiksniai yra savarankiškų sprendimų priėmimas, vitališkumo išlaikymas, gyvybingo ryšio su svarbiais asmenimis puoselėjimas ir pagalbos priėmimas. Taip pat aptikti du latentiniai veiksniai – atsitiktinumas, kuris veikia kaip visų socialinių procesų katalizatorius, ir priimami finansiniai sprendimai. Atlikto kokybinio tyrimo rezultatai galėtų būti naudingi kuriant vyresnio amžiaus socialiai globojamų asmenų gyvenimo kokybės užtikrinimo programas ir individualiai dirbant su socialiai globojamais vyresnio amžiaus asmenimis.Pagrindiniai žodžiai: gyvenimo kokybė, vyresnio amžiaus asmenysThe Quality of Life Factors of Assisted Elderly People Urtė Lina OrlovaSummary Social scientists emphasize the importance of elucidating the factors that influence the quality of life of elderly people, especially those in need of social assistance. Aim: to present findings of an empirical theory-grounded research on the factors of the quality of life of socially dependent elderly people living in long-term care institutions. Methods: The data were collected in half-structured interviews and analysed by the constructivist version of the grounded theory methodology by K. Charmaz. Elderly people (aged 60–92), living in residential care institutions, were interviewed. Results and conclusions. While analysing 21 semi-structured interviews with assisted elderly people, the following main factors of the quality of life were identified: (1) independence and self-sufficiency; (2) re-creating the important life moments; (3) sustaining lively social connections with important social actors; (4) acceptance of assistance services; (5) vitality (both physiological and psychological). Also, two latent factors were identified: (6) eventuality which manifests as a catalyst of all processes; (7) financial decisions which are fundamental for sustaining the desired level of the quality of life.