Kontraceptinė elgsena Europos šalyse - Tretjakova, Vaida (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2012)
Lietuvos socialinių tyrimų centras, Demografinių tyrimų institutasGoštauto g. 11, LT-01108 Vilnius. Tel. 8 611 212 61El. paštas: vaida.tretjakova@gmail.com Straipsnyje, remiantis tarptautinio „Kartų ir lyčių“ tyrimo duomenimis, analizuojami kontraceptinės elgsenos skirtumai Europos šalyse pagal bendrą kontraceptinių priemonių naudojimo lygį ir populiariausių kontraceptinių priemonių struktūrą, aptariamos abortų rodiklių kaitos sąsajos su kintančia kontraceptine elgsena. Konstatuojama, kad Lietuva pasižymi specifine kontraceptinės elgsenos kultūra, atspindinčia tarpinę kontraceptinio perėjimo situaciją, kai modernios kontraceptinės priemonės užima pirmą vietą naudojamų tokių priemonių struktūroje, bet tradicinės kontraceptinės priemonės išlieka ne mažiau svarbios. Abortų rodiklių analizė atskleidė, kad, kintant kontraceptinei elgsenai, kito ir abortų rodikliai, tačiau dėl numanomo duomenų netikslumo tikruosius abortų rodiklių pokyčių mastus vertinti sunku.Pagrindiniai žodžiai: kontracepcija, kontraceptinis perėjimas, abortas, Europos šalys.Contraceptive behavior in European CountriesVaida TretjakovaSummaryThis article is dedicated to the analysis of patterns of contraceptive behavior in different European countries with special focus on the case of Lithuania. Based on the data of the international „Generations and Gender“ Survey contraceptive behavior is evaluated through two main measures: contraceptive prevalence rate and the structure of contraceptive methods used. Additionally, the relationship between the changing contraceptive behavior and abortion rates is discussed. Analysis has revealed that an intermediate pattern of contraceptive behavior in terms of the contraceptive transition is observed in Lithuania – even though modern contraceptive methods constitute almost half of all the methods used, traditional methods of contraception remain important. Parallel to the changes in contraceptive behavior certain changes in abortion trends were observed, however, the real scale of these changes is difficult to establish due to the likely inaccuracies in abortion statistics.Key words: contraception, abortion, contraceptive transition, European countries