Socialiai pažeidžiamų moterų gimdymo patirtys ir jų sąsajos su pogimdyminės depresijos bei potrauminio streso sindromo rizika - Gabrijolavičienė, Lina; Šumskienė, Eglė (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2026)
Straipsnyje analizuojamos 2023 m. Lietuvoje gimdžiusių 1 471 moters gimdymo patirtys ir jų sąsajos su pogimdyminės depresijos bei potrauminio streso sindromo (PTSS) simptomų rizika. Tyrimas grindžiamas Bronfenbrennerio bioekologine prieiga ir psichologinės traumos teorija, leidžiančiomis gimdymo patirtį analizuoti kaip socialiai ir instituciškai formuojamą reiškinį. Rezultatai rodo, kad socialiai pažeidžiamos moterys reikšmingai dažniau patiria neigiamas gimdymo patirtis (21 vs. 13 proc.) ir turi didesnę pogimdyminės depresijos (30 vs. 22 proc.) bei PTSS simptomų riziką (10 vs. 5 proc.). Nustatyta, kad neigiamos patirtys labiau susijusios su psichosocialiniais veiksniais – informacijos stoka, nepakankama komunikacija, pagarbos trūkumu, ribotu dalyvavimu priimant sprendimus ir lūkesčių neatitiktimi – nei su medicininiais gimdymo eigos aspektais. Tyrimas atskleidžia kumuliatyvios rizikos efektą: socialinis pažeidžiamumas, neigiama gimdymo patirtis ir priežiūros kokybė veikia kartu, didina psichikos sveikatos sunkumų tikimybę. Gimdymo patirtis šiame kontekste atsiskleidžia kaip socialiai diferencijuota ir galios santykių veikiama patirtis, o ne vien medicininis įvykis.
Keywords: trauminė gimdymo patirtis; pogimdyminė depresija; potrauminio streso sindromas; socialinis pažeidžiamumas